Wat is psoriasis? Zie ook info psoriasis huid.

Psoriasis is een chronische huidziekte die wordt gekenmerkt door dikke rode schilferende plekken op de huid. De aandoening wordt veroorzaakt door een stoornis in de huidgroei. Normaal gesproken wordt de huid geleidelijk vernieuwd: oude huidcellen worden aan de buitenkant losgelaten en er groeien aan de onderzijde van de opperhuid weer aan. Bij psoriasis is de aanmaak van huidcellen versneld en worden de teveel gemaakte cellagen niet afgestoten. Hierdoor ontstaan plakken huid met een dikke laag onrijpe huidcellen die moeilijk afschilferen. De oorzaak van deze verstoorde huidaanmaak is van genetische aard. Er zijn verschillende soorten behandelingen voorhanden. Elke behandeling is gericht op het onderdrukken van de symptomen. Op dit moment is het nog niet mogelijk om psoriasis te genezen.

Waar moet ik op letten bij psoriasis?

  • Het is prima om je dagelijks te douchen. Water weekt de schilfers los. Ook een bad of lekker zwemmen kan hier een positief effect op hebben. Denk er wel om dat het water niet te warm is, want dat droogt je huid weer uit, wat weer een negatief effect kan hebben.
  • Gebruik bij het douchen bij voorkeur een douchegel zonder parfum of andere vreemde stoffen. Gebruik bij voorkeur een gel of crème die je huid voedt, en niet uit laat drogen.
  • Alvorens je een rijkelijke crème op je lijf smeert, probeer dan eerst de dode huidschilfers van je lichaam te verwijderen. Alleen op deze manier kan de crème op een efficiënte manier door de huid worden opgenomen en haar helende werk doen.
  • Probeer je huid koel te houden door zo veel mogelijk katoenen kleding te dragen. Synthetische kleding kan de huid irriteren en laat je lichaam en huid slechter ademen.
  • Het zonnetje op je huid is heel goed tegen psoriasis, maar zorg er heel goed voor dat je niet verbrand. Brandplekken door de zon werken direct averechts in het helingsproces.

Gebruik producten bij psoriasis?

Ik heb inmiddels ruimschootse ervaring met klanten met psoriasis. Helaas kan ik de aandoening niet wegnemen maar wel zorgendat de huid er beter, mooier en rustiger gaat uitzien. Met de producten uit de Skinidentlijn van Dr. Baumann Cosmetic kan ik de huid een enorme verlichting bieden. Lecithine (phospholipiden) en ceramides zijn essentiële werkstoffen voor de bescherming en de gezondheid van de huid. Huidvriendelijke vitamines zoals natuurlijke vitamine E, vitamine A, D-Panthenol, vitamine B12, vitamine C en biotine (vitamine H) brengen de huid weer in evenwicht, beschermen ze en optimaliseren de relatieve huidvochtigheid. Deze ingrediënten zorgen voor een versterking van de natuurlijke beschermingsfuncties van de huid. Vooral bij een vetarme tot schrale en schilferige droge huid zoals psoriasis. Voor meer informatie zie tabblad producten.