Wat is couperose?

Een toename van kleine bloedvaatjes (teleangiëctastieën) in het gelaat wordt couperose genoemd. Het bestaat uit vele (tot ontelbare) zeer kleine bloedvaatjes die te zien zijn op de zijkant van je neus, wangen, voorhoofd of kin. Doordat de aderen zo zichtbaar zijn heeft het gezicht een rode gloed en gaat gepaard met vlammende roodheid. De vaatjes verdwijnen nooit vanzelf. Couperose wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren. Daarbij lijkt couperose vaker voor te komen wanneer je last hebt van rosacea (chronische huidaandoening door roodheid, bultjes, puistjes en gevoelige huid).

Hoe couperose precies ontstaat is niet bekend. Soms is het een gevolg van rosacea een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid. In veel gevallen treedt het echter ook spontaan op zonder voorafgaande ontstekingsverschijnselen. Uitgebreide blootstelling aan ultraviolette straling in zonlicht is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.

Waar moet ik op letten bij couperose? Zie ook info couperose huid.

Couperose wordt verergerd door:

  • hoge temperaturen zoals een sauna, stoombad, zonlicht, alcohol, roken, stress en pittig eten
  • deze prikkels zijn ook de grote prikkels bij rosacea
  • alle prikkels die invloed hebben op de verwijding van de aderen in je gezicht kunnen het beste vermeden worden.

 

In de salon zijn geschikte behandelmethodes (o.a. d.m.v de Blendmethode) en de juiste producten verkrijgbaar voor de couperose huid. Informeer gerust naar de mogelijkheden!