Wat zijn pigmentvlekken?

Pigment is een kleurstof die ook wel melanine wordt genoemd. Het geeft kleur aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Pigment beschermt je huid tegen de UV-straling die in zonlicht zit. Als je lang in zon zit maakt de huid o.a. meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent. Een prettige bijkomstigheid is het kleurtje dat je ervan krijgt. 

Te veel in de zon is echter nooit gezond: een overdosis aan UV-straling verhoogt de kans op huidkanker en je huid veroudert er sneller door. Bovendien kunnen de cellen die pigment maken ‘in de war raken’ waardoor je ophopingen van pigment krijgt: donkere vlekken op je huid. Deze vlekken noemen we pigmentvlekken.

Er zijn verschillende vormen van pigmentvlekken waaronder ouderdomsvlekken (lentigo), purpura senilis (wordt vaak verward met ouderdomsvlekken maar zijn kleine bloeduitstortingen die ontstaan doordat de huid minder elastisch wordt met het ouder worden) en zwangerschapsmasker(melasma of chloasma). Daarnaast kunnen pigmentvlekken ontstaan bij bepaalde ziektes.

Ouderdomsvlekken komen veel voor.  De meeste mensen vanaf middelbare leeftijd hebben wel een of meer van die bruinige vlekjes op de huid. Deze pigmentvlekjes ontstaan vooral op plekken waarmee je veel in de zon komt, zoals je handruggen en je gezicht. Ouderdomsvlekken worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd.

 

Waar moet ik op letten bij pigmentvlekken? Zie ook info pigmentvlekken.

  • Wacht niet tot er pigmentvlekken zijn ontstaan in je huid
  • Besteedt daarom al vroeg tijd aan de gezondheid van je huid
  • Zonneschade wordt “opgeslagen” in de huid
  • Tijdens de jeugd opgelopen schade kan op latere leeftijd problemen geven
  • Zwangerschapsmasker wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen
  • De vlekken zijn onschuldig en verdwijnen meestal weer geleidelijk na bevalling
  • De kans van het ontwikkelen van een zwangerschapsmasker is groter bij het gebruik van de anticonceptiepil
  • Veelvuldig gebruik van zonnelotion wordt aangeraden om uw huid te beschermen (zie ook zonneproducten Dr. Baumann)

In de salon zijn geschikte behandelmethodes (o.a. dmv de techniek: verwijderen van huidoneffenheden) en de juiste producten verkrijgbaar voor pigmentvlekken. Informeer gerust naar de mogelijkheden!